The renewed interest in agriculture does not mean looking back at the past, but rather integrating the tools that technology made available with the millenary knowledge about resilient food systems
Italy is uniquely positioned to take the lead as the beacon of European agri-food renewal, safeguarding all the valued knowledge created and disseminated thanks to Expo 2015.
The increase in the number of farms, and a renewed focus at our agricultural heritage, are culminating into an exceptional opportunity to create value in the Italian territory.

The extraordinary agrobiodiversity of Italy is a legacy that has been passed down through the ancient knowledge within the agricultural tradition. With new technologies expanding possibilities for development every day – there is a a great opportunity to cultivate knowledge per hectare.

We strongly believe in a future shaped by o the digital-savvy youth and new agri-food entrepreneurs who are able to explore the wealth of ancient knowledge and the opportunities that technology can offer to the evolving future of agriculture. This is the key to the future we desire.

Agenda

The event will be held at the University of Bergamo in the wonderful setting of the Sant’Agostino polo
Piazzale S. Agostino, 2, 24129 Bergamo Alta.

OCTOBER 11

AGROGENERATION | HACK FOR GOOD

2 pm Kick Off Hackathon MIUR

FUTURE FOOD LEXICON EXHIBITION

2 pm
Opening della Mostra realizzata dagli studenti/ricercatori/attivisti provenienti da tutti gli angoli del globo che hanno partecipato al progetto Future Food Lexicon Lab promosso da Future Food institute e The Lexicon Of Sustainability fondata da regista americano Douglas Gayeton. Storie di eccellenza sull’agricoltura sostenibile, sulla produzione locale e sulla valorizzazione dei territori rurali, raccontate utilizzando un’innovativa tecnica comunicativa in cui fotografia e lessico si fondono uno strumento per riportare alla luce il valore nascosto di paesaggi rurali, eccellenze gastronomiche locali e dando voce ai protagonisti che li rendono possibili.

October 12

FARM INNOVATION LAB | Innovazione in campo

9.30 am – 1 pm Centro Sperimentale CREA – Treviglio
Evento CREA organizzato in collaborazione con EDAGRICOLE
Registrati

Le Filiere Intelligenti – L’agroalimentare è smart

ore 11 am – 1 pmCONVEGNO
Opening session – Inspiring Innovation Pills
Alessandro Squeri, Presidente Giovani Imprenditori Federalimentare; Raffaele Maiorano, Presidente Giovani Confagricoltura; Pierluigi Spagoni, Cibus – Fiere di Parma; Alessandro Schiatti, AD I Love Italian Food; Erika Andreetta, Partner, PwC.
Modera: Tommaso Cinquemani di Agronotizie.
Registrati

Accelerating Agrifood Innovation – Education, Technology e Imprenditorialità motore dell’innovazione

2 pm – 2.30 pm Startup Show & Tell
2.30 pm – 3 pm Accelerating Agrifood Innovation – Education, Technology e Imprenditorialità motore dell’innovazione.
Evento in collaborazione con Italia Startup.
Modera: Antonio Perdichizzi
Intervengono: Francesco Marandino, Amministratore Delegato, Penelope; Fabrizio Trigila, Parco Tecnologico Padano; Mario Scuderi, Kauffman Fellow; Matteo Vignoli, Food Innovation Program; Giovanna Roversi, Audience Evangelist Manager Microsoft.
Registrati

Il futuro dell’agricoltura in Italia: Modelli e strategie di sviluppo per il Made in Italy

3 pm – 6 pm CONVEGNO
3.30 pm Saluti Istituzionali – Marco Remaschi, Assessore all’agricoltura Regione Toscana e Consigliere d’amministrazione CREA
3.40 pm Keynote speech – Roberto Henke, Direttore Centro di ricerca Politiche e Bioeconomia CREA
4 pm Talk show
Partecipano: Raffaele Maiorano, Confagricoltura – Maria Pirrone, Cia – Massimiliano Tripodi, New Holland Agriculture – Claudia Di Bene, CREA – Luca Bianchi, MIPAAF – Paolo Carnemolla, FederBio – Roberto Tavano, The Food Trust Programme Leader, PwC – Nicola Levoni, Assica – Luca Sani, Commissione Agricoltura Camera dei Deputati.
Modera Lorenzo Tosi, Edagricole
5.30 pm Conclusioni
Roberto Moncalvo, Presidente Coldiretti,
Maurizio Martina, Ministro delle Politiche Agricole Alimentari e Forestali
Registrati

Contadinner

6 pm – 8 pm
An initiative that brings together young farmers, leveraging on the conviviality of mediterranean food to bring forth issues, stories and experiences that are meant to stimulate meaningful discussions around farming careers for southern italian youth. The initiative has evolved in a remarkably short time into a recurring event format that has been replicated in several places around italy.
Register

October 13

Workshop: Crea racconta

9.30 am Mais in Italy La filiera del Mais per il Made in Italy – Percorsi di rilancio della filiera del mais per il Made in Italy. Trasferimento dei prodotti della ricerca ed interazione pubblico-privato.
Partecipano:
– L’importanza del mais per le filiere zootecniche, scenari presenti e futuri
Dott. Giulio Usai (Responsabile Area Economica di AssalZoo, Associazione Nazionale tra i Produttori di Alimenti Zootecnici);
– Panoramica situazione maidicola e soluzioni agronomiche
Prof. Amedeo Reyneri (Docente, Università degli Studi di Torino);
– Innovazioni del miglioramento genetico per il panorama maidicolo
Dott. Gianluca Fusco (Presidente della Sezione colture industriali di Assosementi);
– Modelli previsionali e biocontrollo per la prevenzione micotossine
Prof.ssa Paola Battilani (Docente, Università Cattolica di Piacenza);
– La rete nazionale per la qualità del mais italiano
Dott.ssa Carlotta Balconi (Responsabile di Sede, CREA Cerealicoltura e Colture Industriali, Bergamo)


10.30 am Acqua – Effetti dei cambiamenti climatici sull’agricoltura
Partecipano:
Dott. Michele Vimini (Assiteca Srl);
Dott. Donato Rotundo (Direttore Area Sviluppo Sostenibilità e Innovazione – Confagricoltura);
Dott.ssa Barbara Di Rollo (Dipartimento sviluppo agroalimentare e territorio – Direttore Associazione Italiana Energie Agroforestali – Confederazione Italiana Agricoltori);
Avv. Adele Prosperoni (Area Ambiente e Territorio – Coldiretti);
Dott.ssa Raffaella Zucaro (Centro Ricerca Politiche e Bioeconomia – CREA);
Prof. Marcello Mastrorilli (Centro Ricerca Agricoltura e Ambiente – CREA);


11.30 am Carne e latte – Le produzioni DOP per un allevamento sostenibile
Partecipano:
Dott. Luca Buttazzoni (Direttore CREA zootecnia ed acquacoltura);
Dott. Piermaria Saccani (Direttore del Consorzio di tutela “Mozzarella di bufala campana DOP”);
Dott. Angelo Stroppa (Coordinatore ufficio tecnico del Consorzio di tutela “Grana Padano”);
Dott. Marco Nocetti (Responsabile Ufficio tecnico Consorzio di tutela “Formaggio Parmigiano Reggiano DOP”);
Dott. Sergio Tramelli (Responsabile Ufficio marketing estero del Consorzio di tutela “Prosciutto di Parma DOP”).

Task Forces: How Food Can Change The World

10.00 am – 12.30 pmTavoli di lavoro ad invito.
The power of Food: eating can shape the world
Future food stars: Environment, Society, Technology, Education, Labor

Mark Holderness (Global Forum on Agricultural Research – GFAR) – Environment
Massimiliano Tarantino (Fondazione Feltrinelli) – Society
Rebecca Chesney (The Institute For The Future) – Technology
The green school revolution – Stephen Ritz (The Green Bronx Machine) – Education
Food Care – Michiel Bakker (Google Food) – Labor

And three panels to focus on three aspects of diversity.
Crops – with Fondazione Feltrinelli
Cities – with Future Food Institute
People – with Fondazione Feltrinelli

12.30 pm Hackathon – Pitch
Giuria composta da:
Raffaele Maiorano, Presidente dei Giovani di Confagricoltura – Sara Roversi, Founder Future Food – Salvatore Parlato, Presidente del Crea – Jewel Spark, Ag Food Tech Summit, Germany – Gabriele Mongardi, Agroinnovation Edu – ImageLine.

Future Is NOW

2 pm – 2.45 pm
Future Is NOW. Future will be diverse. Towards an inclusive framework for the future of food.
Food Innovation: Recipes for the Next Decade – Rebecca Chesney IFTF
Food Care – Michiel Bakker – Google Food
The plant revolution – Stephen Ritz – The Green Bronx Machine

2.30 pm – 4 pm
The Italian research system for agriculture

2.30 pm – Introduce e modera
Michele Stanca, Vice-Presidente Accademia dei Georgofili
2.45 pm – La ricerca nelle università
Chiara Tonelli, Pro-Rettore Università Statale di Milano
3 pm – Gli enti di ricerca pubblici
Aldo Ceriotti, CNR
3.15 pm – Gli enti di ricerca privati
Andrea Segré, Presidente Fondazione Edmund Mach
3.30 pm – I competence center di Industria 4.0
Fabrizio Dughiero, Pro-Rettore al trasferimento tecnologico Università di Padova
3.45 pm – La ricerca dedicata
Salvatore Parlato, Presidente CREA
4 pm – Il nuovo polo per la ricerca italiana
Stefano Paleari, Presidente del Comitato di Coordinamento di Human Technopole
Concludono
Maurizio Martina, Ministro delle Politiche Agricole Alimentari e Forestali
Valeria Fedeli, Ministro dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca

4 pm – 5 pm
…and The Winner is…- prizegiving hackathon

Registrati

Sotto gli auspici della presidenza italiana del G7
Con il patrocinio di
Un evento concepito da
Con la collaborazione di
Main Partner
Media Partners

CALL FOR VOLUNTEERS

AGROGENERATION è un’occasione unica per chi desidera entrare in contatto con il mondo della ricerca e dell’innovazione nell’agroalimentare, con startup, acceleratori, esperti internazionali e opinion leader.
Contribuisci alla buona riuscita dell’evento: diventa volontario!

 

Become a volunteer

October 12, 13, 2017

STARTUP SHOWCASE

What are these young visionaries doing to tackle food insecurity in these challenging times we are in? With the goal of showcasing how digital technology is making a difference in the agrifood sector, young startuppers will demonstrate how they embedded technological solutions into lucrative business models.

 

Register your project

October 11, 12, 13, 2017

HACKATHON AGROGENERATION

A method that we “borrowed” from Silicon Valley, integrated into our educational programs and perfected as we implemented this format in different contexts to address issues like zero hunger, malnutrition, food waste, among others. The aspect of co-working/co-creation, together with the playful aspect of it brings tremendous benefit for participants from various background as they “cross pollinate” and give rise to an exciting prototype for a new product or service. Hackathons are our preferred way to conclude our training programs and test the aptitude of trainees in a most practical way.

12 ottobre 2017

CONTADINNER

An initiative that brings together young farmers, leveraging on the conviviality of mediterranean food to bring forth issues, stories and experiences that are meant to stimulate meaningful discussions around farming careers for southern italian youth. The initiative has evolved in a remarkably short time into a recurring event format that has been replicated in several places around italy.

Registration

12 ottobre 2017 ore 9.30 Centro Sperimentale CREA – Treviglio(BG)

Farm Innovation Lab

Innovazione in campo

On the occasion of the G7, Edagricole Nova Agricoltura organizes: “FARM INNOVATION LAB” – on field innovation, which will be held on October 12, 2017 at 9.30 am at the CREA Experimental Center in Treviglio (Bergamo).
During the event, agricultural entrepreneurs, technicians, students and contractors will participate in a focused visit on field about the following topics:

• Methane fueled tractor;
• Self driving tractor;
• Shredder for harvesting sorghum from biomass with production mapping system
• Soil mapping machine;
• VRT – variable rate technology on spreaders;
• Sprayers with section control;
• Seeders with automatic control of sowing elements;
• Electric seeder;
• Tires traction tests at different pressure levels;
• Spraying bars stability test;
• Calibration of approved OCSE suspension (proof at the vibrating desk).

This event will end with a lunch on field offered by the organization.
The Italian Agricultural Minister Maurizio Martina will visit the show and will close this appointment.

Registration